Home » Review » Beste slimme thermostaat (juni 2024)
Beste slimme thermostaat

Beste slimme thermostaat (juni 2024)

Om jou te helpen bij het maken van de juiste keuze, hebben wij de beste slimme thermostaat voor jouw gezocht, getest en beoordeeld. We hebben hierbij nauwkeurig gekeken naar het gebruiksgemak, installatiegemak en de integratiemogelijkheden. Lees hieronder per product meer over de voordelen.

De top 3 beste slimme thermostaten

1. Google Nest Learning Thermostat

Google Nest Learning Thermostat

Smart home fanaat Bram

Nest Learning Thermostat
De Google Nest Learning Thermostat is de meest populaire slimme thermostaat van Nederland. Maar is het ook echt het beste product? Hij zorgt, zoals alle slimme thermostaten, voor de gewenste temperatuur op het juist moment. Hij leert van jouw gewoontes en gedrag in huis, waardoor hij ook energie kan besparen wanneer jij niet thuis bent. De Google Nest Learning Thermostat is erg geschikt voor alle cv-ketels, maar in combinatie met een modulerende cv-ketel bespaar je de allermeeste energie. Het display zit er erg strak uit en werkt heel makkelijk, waardoor je ook zonder app makkelijk jouw thermostaat kunt bedienen. Hij is ook te bedienen met Amazon Alexa en Google Assistent, maar niet met Apple HomeKit. Desondanks kunnen wij niet anders dan dit product op #1 te zetten.
Gebruiksgemak
Installatiegemak
Integratiemogelijkheden

Testuitslag

De Google Nest Learning Thermostat is koploper in onze top 3 slimme thermostaten, vanwege uitstekend gebruiksgemak en installatiegemak. De integratiemogelijkheden zijn iets minder dan de #2 (tado° Slimme Thermostaat V3+), maar overall is het de beste slimme thermostaat welk te koop is. De adviesprijs bedraagt €229.

4.5

Actuele prijs bij onze partners

coolblue beste aanbod199,-
bol.com205,-

2. tado° Slimme Thermostaat V3+

tado° Slimme Thermostaat V3+

Smart home fanaat Bram

tado slimme thermostaat v3
De tado° is een erg gebruiksvriendelijke thermostaat welke je helpt besparen op je gasverbruik. Hij is los als ‘gewone thermostaat’ te gebruiken, maar kunt hem ook geheel naar wens instellen en via de app bedienen. De app is erg gebruiksvriendelijk en je kunt tado° ook bedienen met je stem via de Google Assistent. Zeg “Hey Google, zet de verwarming op 21 graden”, en de tado° doet de rest. De tado° werkt ook met andere populaire smart home platforms zoals Amazon Alexa en Apple HomeKit.
Gebruiksgemak
Installatiegemak
Integratiemogelijkheden

Testuitslag

De tado° V3+ is gebruiksvriendelijk, makkelijk te installeren en biedt veel integratiemogelijkheden. Een heel compleet product waarmee je veel comfort in huis haalt, maar ook efficiënter je huis kunt verwarmen. Hij heeft verreweg de meeste integratiemogelijkheden van deze top 3 en is met een adviesprijs van €209,95 goedkoper dan de Google Nest Learning Thermostat.

4.3

Actuele prijs bij onze partners

coolblue beste aanbod149,-
bol.com209,95

3. Honeywell Lyric T6 Slimme Thermostaat

Honeywell Lyric T6 Slimme Thermostaat

Smart home fanaat Bram

Honeywell Lyric T6 Slimme Thermostaat
De Honeywell Lyric T6 is de hekkensluiter van deze beste slimme thermostaten. De Honeywell helpt je ook bij het besparen van energie door zijn slimme functionaliteiten. Hij weet precies wanneer hij jouw woning moet verwarmen, maar vooral ook wanneer niet. Deze thermostaat leert hoe lang het duurt voordat het huis de ingestelde temperatuur heeft bereikt, zodat hij daarna perfect jouw ingestelde schema kan volgen. De Honeywell Lyric heeft ook een app met dezelfde naam, en biedt ondersteuning voor bediening via Apple HomeKit en Siri spraakbediening.
Gebruiksgemak
Installatiegemak
Integratiemogelijkheden

Testuitslag

De Honeywell Lyric T6 is een gewaagde hekkensluiter. Hij is qua gebruiksgemak en installatiegemak vergelijkbaar met de tado° V3+, maar heeft minder integratiemogelijkheden (alleen Apple HomeKit). Met de adviesprijs van €154 is hij wel de goedkoopste slimme thermostaat uit deze top 3, dus zeker het overwegen waard!

3.7

Actuele prijs bij onze partners

coolblue149,-
bol.com149,-

Zoektrends op deze slimme thermostaten

Op Smart Avocado bevat elk productvergelijk een overzicht van de zoektrends binnen Google. Dit geeft een goed beeld van de interesses naar producten over een periode van 12 maanden. Ook zou je kunnen kijken naar de meest populaire (= best verkochte) slimme thermostaten op bol.com, voor meer informatie over wat populair is bij anderen.

Veelgestelde vragen over de beste slimme thermostaat

Hoe installeer je het?

De installatie van een slimme thermostaat is verschillend per merk, maar de basis stappen zijn erg vergelijkbaar. Allereerst, zal de installatiehandleiding je veel duidelijkheid geven. Je begint met het uitschakelen van je cv-ketel, waarna je hem kunt openmaken en op zoek gaat naar de klemmen/kroonstenen. Je controleert of de bestaande thermostaatdraden goed zijn aangesloten. Vaak hebben deze de kleuren rood en/of blauw. Als deze op de juiste plaats zitten, kun je alles weer dicht doen en de cv-ketel weer inschakelen.

Vervolgens schakel je de netstroom van jouw thermostaat uit in de meterkast. Je kunt nu de bestaande thermostaat loskoppelen en de bestaande draden gebruiken om jouw nieuwe slimme thermostaat aan te sluiten. In de handleiding van het product vind je exact hoe je deze draden moet aansluiten. Klik het schermpje vast op de muur, ook weer volgens de instructies van de handleiding. Schakel de netstroom weer in en je kunt aan de slag met jouw nieuwe slimme thermostaat!

Werkt het met mijn vloerverwarming?

Of jouw vloerverwarming werkt met een slimme thermostaat, is afhankelijk van jouw situatie. Lees verder voor uitleg over de verschillende opties.

Ik heb vloerverwarming met een cv-ketel

Wanneer je een cv-ketel (ook wel verwarmingsketel) hebt en jouw vloerverwarming hierop is aangesloten, kun je gebruik maken van een slimme thermostaat. Dit kun je te weten komen, door te kijken hoe je de vloerverwarming nu bedient.

  • Stel je de temperatuur nu op een centraal punt in (zoals bestaande thermostaat)? Dan kun je een slimme thermostaat gebruiken.
  • Stel je de temperatuur nu direct bij de vloerverwarming in, bijvoorbeeld met een radiatorknop? Dan gebruik je een slimme radiatorknop (ook wel thermostaatknop).

Ik heb vloerverwarming met stadsverwarming

Wanneer je stadsverwarming hebt, maak je gebruik van een algemeen warmtenet, welke ergens anders wordt opgewekt. Daarom regel je de temperatuur meestal niet met een standaard thermostaat.

  • Meestal stel je de temperatuur van jouw vloerverwarming direct bij de radiatorknop. Je kunt hier dan een slimme radiatorknop installeren.
  • Heb je toch een standaard thermostaat in huis om de temperatuur in te stellen? Dan kun je deze vervangen voor een slimme thermostaat.

Ik heb vloerverwarming met een warmtepomp

De warmtepomp bij jouw thuis geeft je warmte op een energiezuinige manier. Slimme thermostaten werken meestal met een warmtepomp, maar wanneer jouw warmtepomp ook kan koelen, dan werkt het niet. Eigenlijk is, net als bij de eerdere stappen, hier ook de huidige manier leidend voor je mogelijkheden.

  • Regel je de warmte thuis via een bestaande thermostaat? Vervang deze dan gemakkelijk voor een slimme variant.
  • Regel je de warmte bij de radiator? Installeer dan een slimme thermostaatknop.

Wat zijn de voordelen?

Een slimme thermostaat heeft voordelen in vergelijking met een standaard thermostaat. Zo weten de meeste thermostaten of je thuis bent. Ben je niet thuis, dan verlaagt hij de temperatuur in jouw woning. Hierdoor verbruik je nooit onnodig gas en bespaar je dus op je energierekening. De thermostaat verdient zichzelf dus in een paar jaar terug. Ook kun je een slimme thermostaat met app bedienen, waardoor je onderweg alvast jouw huis kunt laten opwarmen. Zo kom je altijd thuis is een heerlijk warm huis. Tot slot geeft hij je meer inzicht in je verbruik, waardoor je bewuster met je energiekosten kunt omgaan.

Wat kost een slimme thermostaat?

De kosten verschillen sterk. Er zijn goedkopere instapmodellen, van rond de €100, maar deze zijn beperkter in functionaliteit. Het is dan ook de vraag of je wel alle voordelen van een slimme thermostaat kunt hebben, wanneer je hiervoor kiest. De topmodellen, zoals de Google Nest Learning Thermostat, kosten circa €230, waarmee je alle functionaliteiten krijgt die je mag verwachten.