Smart home hoor je steeds vaker, maar wat is het nou eigenlijk? Dat is waar we in dit artikel bij stilstaan. Een van de bekendste smart home producten, is een smart speaker. Deze smart speaker kun je gebruiken om andere apparaten in huis met je stem te bedienen, maar ook om het weerbericht, laatste nieuws of de reistijd naar je werk voor te laten lezen. Een bekende smart speaker is de Google Home Mini, welke ook in de afbeelding van dit blogbericht te zien is. Zulke smart speakers zijn de perfecte kennismaking met smart home (ruim 500.000 huishoudens in Nederland hebben er al een).
1. Waarom ‘smart’?
Je vraagt je wellicht af waarom we het smart producten genoemd worden. Dit heeft alles te maken met het feit dat deze producten slimme functionaliteiten hebben welke vaak ook verbonden zijn met het internet. Smart home wordt ook wel domotica of huisautomatisering genoemd.
Met de app kun je het beste wasprogramma voor jouw kledingstuk zoeken, en dit programma doorsturen en starten op jouw wasmachine, inclusief de automatische dosering van het juiste wasmiddel.
Een goed voorbeeld is een slimme wasmachine, zoals de AEG L7FENQ96 ProSteam AutoDose. De wasmachine zit vol met slimme functies, zoals het automatisch doseren van wasmiddels, waardoor je kleding langer mooi blijft. Daarnaast heeft AEG de AEG Care app ontwikkelt. Met de app kun je het beste wasprogramma voor jouw kledingstuk zoeken, en dit programma doorsturen en starten op jouw wasmachine, inclusief de automatische dosering van het juiste wasmiddel. Ook zie je via de app hoelang de wasmachine nog bezig is. Superhandig, wanneer je wasmachine op zolder staat en je hem regelmatig niet hoort of vergeet!
2. Je smart home bedienen met je smartphone
De meest gebruikte manier om je smart home te bedienen, is met je smartphone. Hoewel de eerdergenoemde smart speakers in opkomst zijn, zal naar verwachting bediening met smartphone de komende jaren het populairst blijven. Hier zijn echter enorm voor mogelijkheden, sommige wat praktischer dan andere.
2.1. Smart home platforms
De meest praktische bediening van jouw smart home, gaat via een van de bekende smart home platformen. Hiermee kun je al jouw smart apparaten via één app bedienen. De grote techbedrijven proberen allemaal een plek te veroveren op jouw smartphone, met hun eigen platform. Hieronder vind je de belangrijkste smart home platforms:
- Apple HomeKit
- Amazon Alexa
- Google Home
Daarnaast zijn er wat minder bekende techbedrijven, die desondanks erg goede smart home platforms aanbieden. Een voorbeeld hiervan is het product Athom Homey Pro, welke door een Nederlands bedrijf uit Enschede is ontwikkeld. Niet elk apparaat werkt met alle platforms, dus het is erg belangrijk om hier bij de aanschaf van een product op te letten. Je wilt ten slotte niet 3 platforms nodig hebben voor verschillende producten in jouw slimme woning.
2.2. Producten met eigen app
De minder praktische bediening van jouw smart home, gaat via de app van het smart home product zelf. Het nadeel hieraan is dat je voor elk merk een eigen app nodig hebt, en dat deze apps en apparaten vervolgens onderling nauwelijks kunnen samenwerken. De meest bekende smart home producten, met een eigen app, vind je hieronder:
Wanneer je vervolgens kijkt naar welk smart home platform deze populair smart home producten allemaal kan aansturen, dan is dat momenteel uitsluitend Amazon Alexa. De Ring deurbel is namelijk onderdeel van Amazon, en communiceert (nog) niet met Google Home en Apple HomeKit. De Google Nest thermostaat is, zoals de naam al verraad, onderdeel van Google, en communiceert (nog) niet met Apple HomeKit. Er zijn vaak wel omwegen, maar dan moet je redelijke technische kennis hebben en is dus niet gemakkelijk.
2.3. Protocollen
De communicatie met de smart home apparaten in jouw huis, gaat momenteel via verschillende smart home protocollen. Dit zijn onder andere Z-Wave, ZigBee, Wi-Fi en Bluetooth. Een standaard ontbreekt echter nog, waardoor het ook uitdagend is om alle apparaten met elkaar te laten communiceren. Een relatief nieuw protocol is het Thread protocol, waaraan onder andere Google en Apple samenwerken om dit als open standaard te gaan implementeren voor de toekomst. Dit zal de weg openen naar een nog betere ervaringen in jouw slimme huis.
3. Van smart apparaat naar smart home
In dit artikel wordt vaak benoemd dat apparaten onderling kunnen communiceren, maar we hebben nog niet uitgelegd waarom je dit zou willen. We zullen een voorbeeld geven van een dagelijkse activiteit, welke door middel van smart home een stuk gemakkelijker wordt.
Jouw slimme woning ontwaakt automatisch, terwijl jij je klaar maakt voor je dag.
’s Ochtends gaat je wekker, je snoozet een keer en draait je nog één keer om. Enkele minuten later gaan de rolgordijnen op de slaapkamer automatisch een klein stukje open, waardoor je wakker wordt van natuurlijk daglicht. Ook wordt je favoriete radiostation automatisch afgespeeld via jouw speaker en gaat het volume langzaamaan omhoog. Zo kun je eerst even rustig ontwaken. Terwijl je uit bed gaat en je klaar maakt, gaat de raamdecoratie in de rest van huis op je favoriete stand, waardoor je ze niet meer één voor één langs hoeft. Ook is het koffiezetapparaat zich alvast aan het opwarmen, zodat je straks direct een kop koffie kunt zetten. Vervolgens ben je klaar om te gaan, stap ik je in auto, en ga je op pad. Jouw slimme huis merkt op dat er niemand meer thuis is, en zet automatisch de muziek, verlichting en andere nog actieve apparaten uit. Wel zo slim voor portemonnee. Kortom, jouw slimme woning ontwaakt automatisch, terwijl jij je klaar maakt voor je dag.